idk frame
 

29 Maart

donderdag 29 maart:
Vandaag was het ontbijt rijstpap met kokos en rozijntjes, yes! Een delicatesse en eindelijk eens iets zoets in de ochtend (ipv curry en ajuinen enzo). Wel wat balen voor Kimberly die haast moet kokhalzen van melkproducten. Zij heeft zichzelf dan een Minutesoepje aangeschaft en een koekje gegeten. Ze voelde zich vandaag wat misselijk. Gelukkig kon ze zich in het schooltje nog geruime tijd wat rustig houden in de schaduw, terwijl Lien en ik (Jasperina) de drie kindjes die er toen waren, entertainden. De directeur was een poos te laat, maar kwam uiteindelijk toch opdagen. Ik was eerst al naar de wc-constructie gaan kijken en werkers gaan zoeken en opnieuw trof ik alleen Tenjen, de expert, aan. Even goedlachs en onverstaanbaar als altijd. Mijn “Ro” (= mijn maateken). Toch waren er vroeg op de ochtend, rond zes à zeven uur al mensen komen helpen om de bakstenen voor de wc-muren naar de constructieplaats te verslepen, allemaal met de hand. Wel 200 grote grijze bakstenen. Tenjen begon ondertussen aan het muurtje van de sceptische put. Hier kon ik jammergenoeg niet bij helpen, want dat was werk voor pro’s, zo werd me verteld !
Maar op het schooltje was het super leuk. Langzaam maar zeker kwamen de kindjes toe – we mogen ze toch nog dankbaar zijn, want het is uiteindelijk grote vakantie voor hen. Vandaag knutselden we poppenkastpopjes met hen. Vervolgens speelden we zelf poppenkast waarin we een hygiëneles gaven. De 12 kindjes die er waren, waren behoorlijk aandachtig en leerden over bacteriën en virussen. Morgen gaan we hen op hun nieuw verworven kennis testen tijdens de “Habitatquiz”. Als afsluiter speelden we nog twister, waarvan sommige bollen vervangen waren door propere handjes en andere door bacteriën. Dit spel was een groot succes, zelfs de directeur voelde zich niet te gegeneerd om mee te doen en voor toch wel komische situaties te zorgen!
Na schooltijd trok ik met Lien nog eens naar de WC-plaats. Tenjen was daar ijverig aan het werk. Al ging het toch iets trager dan ik gehoopt had. Maar dat is normaal, want hij doet bijna alles alleen momenteel. Af en toe helpt er eens iemand. Velen staan gewoon te kijken :/. En de stenen waaruit de muren van de sceptische put gemaakt worden moeten allemaal zodanig gekapt worden zodat ze passen in de muur. Dit neemt natuurlijk belachelijk veel tijd in beslag. Ik heb mijn goede vriend naar goede gewoonte een pakje koekjes geschonken, zodat hij toch ijverig blijft voortdoen.
Deze avond zijn Prem, de broer van Shyam en Karma en ook de vrouw en het kindje van Shyam aangekomen. Het was feestmaal: rijst met buffelvlees. Het vlees kwam vanop een marktje boven op de berg waar vandaag buffels geslacht en verkocht werden. Trinlay, de monnik uit het klooster in Kathmandu, had Prem een pot choco en brood meegegeven en ook appels en (door de reis geplette) bananen meegegeven, waar we super blij mee zijn! Ik droom nu al van dit Europees ontbijt dat we morgen toch een beetje stiekem gaan proberen verorberen. Het eten hier is behoorlijk lekker, toch in Ratankot wat eentonig. (voornamelijk rijst) en de aardappelen of curry en ajuinen vallen me soms toch een beetje zwaar zo in de ochtend . Vandaar dus onze vreugde omtrent de choco! joepie…