idk frame
 

De eerste vijf dagen in Ratankot

Hallo allemaal!
EINDELIJK TERUG INTERNET!! Nu nog alleen de vraag, voor hoelang? We zijn nu reeds vijf dagen in Ratankot en hoewel er zich telkens obstakels aandienen verloopt alles vrij vlot.
Gelukkig hebben we vrij snel een oplossing kunnen vinden voor het vakantieprobleem in de school. We hebben de donderdag (22maart) een meeting gehad met alle leerkrachten en de directeur, het gesprek verliep aangenamer dan verwacht. De directeur stelde zich niet meteen gemotiveerd op, hij zag het niet zitten om de school open te houden tijdens de vakantie, totdat we met onze geschenken op de planken kwamen. Daarna hadden we nog even de tijd om ons materiaal ineen te knutselen (voorbeelden). Hierbij werd veel belangstelling getoond van de Nepalese kinderen.
‘s Avonds een meeting met het village comitee. Eén van de dorpelingen stond erop dat we de kaders in de community hall voor de meeting zouden ophangen om de dorpbewoners te verrassen. De dorpsbewoners bekeken de foto’s vol bewondering. Na een uurtje vergaderen vonden we een overeenkomst dat werd vastgelegd in een contract. Zowel Support 4 Nepal als de aanwezig bewoners ondertekenden dit allemaal.
De volgende dag starte Lien en Kimberly met de observaties van een drietal lessen aan de klas drie. De leerkrachten toonden zich van hun beste kant. Toch ondervonden we dat het onderwijs jammer genoeg voornamelijk reproductie en leerstofgericht is. Met de tolken van dienst probeerden we een een inzicht te verwerven in de inhoud van de les. Jasperina ging aan de slag met de kleuters. Via een sensibiliserend boek leerden de kleutertjes over hygiëne. Ze kregen elk hun persoonlijk potje en een tandenborstel en leerden hun tandjes grondig poetse, belang handen wassen, hun haartjes kammen … Na deze activiteiten speelden we samen met de leerkrachten een introductiespel om elkaar wat beter te leren kennen. Daarna entertainden we de kinderen nog met een aantal spelletjes zoals tik tak boem. De dag sloten we af met een rustmoment aan de befaamde boom.
Dag drie bestond uit het vervolg van de observatielessen voor Lien en Kimberly. Met behulp van nieuwe spelletjes ging ook bij Jasperina het sensibilseren over het belang van hygiëne verder. Daarna speelden we samen een potje voetbal. Ook al vallen (stuiken, zie citaat Lien Stucyk) de Nepalese kindjes op de grond, ze hebben nooit pijn. Rond vier uur trokken we de jungle in opzoek naar Bamboe, alias Mambo. Meteen de tweede dag al kregen we ’s avonds van Ama een feestmaal voorgeschoteld, namelijk een geitensoepje met dahlbad en rijst. We proefden als slaapmutsje van het lokale rijstbier. Voor Kimberly en Lien veel te zuur. Voor Jasperina’s maag kennelijk ook, maar dat besefte ze pas later
Dag vier de septische put van Jasperina.
Het plan was oorspronkelijk die dag naar de markt te vertrekken. Toen bleek dat de banden van de camion niet in orde waren, werd deze trip meteen jammer genoeg voor een dagje gecanceld. In de plaats daarvan werd de septische put gegraven. Aanvankelijk stonden we er maar met drie, uiteindelijk waren we met tien. We groeven die dag een meter diep. Op de middag trakteerde Anju ons op een maaltijd en maïsbier. Jasperina voelde zich sociaal verplicht om hiervan te drinken, met de buikkrampen vandien ( de ‘D’). Kimberly en Lien zijn die dag begonnen met de uitvoering van de eerste implementatie activiteiten namelijk het maken van de muziekinstrumenten en de eerste muurschilderingen waren een groot succes. Daarna verkenden we met z’n drieën en Namgel Ratankot 8.