idk frame
 

Eerste dag in Ratankot

Vandaag legden we een reis af van zo’n 5 uur in een sjieke jeep. Bijna al onze spullen werden op het dak gebonden. Toen we bijna aankwamen werden de wegen wegjes en werd het zo hobbelig dat we een beetje vreesden of ons materiaal het er wel heelhuids van zou afbrengen. Een keer zagen we onze voorraad WC-papier van het dak vliegen. Dat hebben we gauw in weer in veiligheid gebracht, want de alternatieven bij gebrek aan toiletpapier stonden ons niet zo aan.
Het laatste anderhalf uur legden we te voet af door de bergen. Nog nooit had ik zo’n mooie bergen gezien, in wel vijftig verschillende groenen en met overal terrasbouw. Toen we kinderen zagen buiten spelen, vertelde onze gids ons terloops dat de kinderen in Ratankot nu vakantie hadden. En toen…werd het stil langs onze kant.
We hadden hier nochtans zo vaak naar gevraagd wanneer zij vakantie hadden en wanneer niet. Deze periode hadden ze niet vermeld. Nu hoe geef je educatie en hoe handel je een thesis rond educatie in de scholen af als de kinderen vakantie hebben????
Totale paniek in de ogen van Kimberly en Lien! Na een paar keer diep adem halen en onszelf ervan overtuigen dat er vast nog wel tal van oplossingen zouden zijn, gingen we verder op pad tot in Ratankot.
We installeerden ons in het huisje van de ouders van Karma. Vriendelijke mensen! Het is een heel schattig huisje en we hebben kippen, geitjes en een os in onze voortuin staan, zalig! Ons kamertje is iets wat ik nog nooit heb gezien…je zou het kunnen vergelijken met een boomhut.
Mijn ouders lachen nog steeds met die keer dat ik op kot een bbq binnen huis had gehouden, maar deze mensen doen dat ook! en wel naast onze kamer .
Vandaag ben ik, Jasperina al gaan kijken samen met de plaatselijke expert en tolk/manager Shyam waar de WC’s horen te komen. Ik zag een jongetje herhaaldelijk een dood vogeltje in de lucht gooien dat vervolgens op de grond viel. Hij had het kopje eraf gewrongen en ging als spelletje dat straks barbequeen en opeten! HA!
In de avond hadden we nog een heel interessante vergadering met de manager van het schooltje. De directeur van het schooltje blijkt weinig geïnteresseerd in onze goede bedoelingen en in ons materiaal en wil precies niet veel moeite doen om de leerkrachten bij elkaar te halen etc. De manager van het schooltje zal hem nu morgen proberen om te praten. Ook zullen we de directeur morgen zelf proberen gunstig te stemmen met geschenken (een doos koekjes en een grote kader) tijdens onze afspraak met hem. Nog op het programma van morgen staat een vergadering met het ganse dorp waarin we zullen proberen exacte afspaken te maken over de constructie van de wc’s. Het wordt voor ons een heel spannende dag. DIPLOMATIE is het woord!